Regel uw echtscheiding

snel en efficiƫnt online

Nu aanvragen

Waardebepaling onderneming bij echtscheiding

Indien de onderneming bij echtscheiding in de gemeenschap valt, moet de waarde van de onderneming bepaald te worden. De volgende zaken worden meegenomen in de waardebepaling van de onderneming:

  • De bezittingen van de onderneming;
  • De contracten;
  • Eventuele schulden;
  • De goodwill;
  • De verwachte winst over de komende jaren.

In de praktijk is het aan te raden om bij het vaststellen van de waarde van een onderneming een onafhankelijke deskundige in te schakelen.


Verdeling waarde onderneming bij echtscheiding

Als de waarde is vastgesteld dient er een verrekening bepaald te worden. Het is tenslotte vaak praktisch niet mogelijk om de helft van de waarde van de onderneming cash te voldoen aan de huwelijkspartner. Wel kan het zijn dat andere waardevolle zaken, zoals de echtelijke woning met een overwaarde aan de huwelijkspartner word toebedeeld.

Een andere mogelijkheid is dat de echtgenoot aan wie de onderneming wordt toebedeeld een lening afsluit bij een bank om de huwelijkspartner na de scheiding de helft van de waarde te voldoen. Het afsluiten van een lening brengt uiteraard een rente met zich mee over de lening die voldaan dient te worden.

Als de betrokken partijen in de echtscheiding deze extra kosten willen voorkomen, is het een optie om een afbetalingsregeling met de andere partij te regelen. Ook kan er een recht vastgelegd worden op een percentage van de toekomstige winst over een aantal jaren.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw bedrijf bij echtscheiding? Neem dan vrijblijvend contact op met Schuerman advocaten in Rotterdam.