Regel uw echtscheiding

snel en efficiënt online

Nu aanvragen

Scheiden van tafel en bed

 

Willen u en uw partner apart van elkaar leven, maar niet definitief en officieel scheiden? Dan is het mogelijk om via Schuerman advocaten een scheiding van tafel en bed aan te vragen. Bij een scheiding van tafel en bed blijft u officieel getrouwd, maar u moet wel hetzelfde regelen als bij een gewone scheiding. Zo moeten bijvoorbeeld de gemeenschappelijke goederen verdeeld worden, een ouderschapsplan worden opgesteld en een rechter moet de scheiding van tafel en bed uitspreken.

De procedure voor een scheiding van tafel en bed is hetzelfde als bij een gewone echtscheiding. Het verschil is dat de scheiding van tafel en bed niet wordt ingeschreven bij de gemeente en u en uw partner dus officieel getrouwd blijven.

U kunt hiervoor kiezen wanneer u bijvoorbeeld geen echtscheiding wilt maar samenwonen onmogelijk is geworden. Daarnaast kan scheiden van tafel en bed ook een oplossing zijn wanneer u levensbeschouwelijke en financiële redenen heeft om gehuwd te blijven.
Alleen met een echtscheiding wordt het huwelijk beëindigd. Na een scheiding van tafel en bed kunt u dus geen huwelijk of geregistreerd partnerschap met een ander aangaan.

 

De gevolgen van een scheiding van tafel en bed

Wanneer u en uw partner ervoor kiezen om te scheiden van tafel en bed moeten er veel zaken geregeld worden. Ten eerste moeten alle bezittingen en schulden verdeeld worden wanneer u en uw partner in gemeenschap van goederen zijn getrouwd. Alle spullen, vermogen en schulden die in de gemeenschap vallen worden verdeeld. Als u een scheiding van tafel en bed heeft aangevraagd bent u geen fiscaalpartners meer.

Na de scheiding van tafel en bed bent u dus financieel van elkaar gescheiden. Hierdoor moeten er ook afspraken worden gemaakt over de partneralimentatie. De kinderalimentatie wordt vastgelegd in een ouderschapsplan, welke ook opgemaakt dient te worden bij een scheiding van tafel en bed. U en uw partner houden namelijk samen het gezag over uw kinderen bij een scheiding van tafel en bed, net zoals bij een echtscheiding. In een ouderschapsplan wordt naast de kinderalimentatie ook afgesproken waar de kinderen gaan wonen en hoe vaak zij naar de andere ouder zullen gaan.

Omdat u financieel bent gescheiden zult u een eventuele uitkering voor een alleenstaande ontvangen. De partneralimentatie kan hier invloed op hebben. Als laatste zult u ook niet meer van elkaar erven wanneer u van tafel en bed bent gescheiden. Dit kunnen u en uw partner wel regelen bij testament.

Schuerman advocaten kunt u begeleiden en bijstaan bij het regelen van deze zaken welke komen kijken bij een scheiding van tafel en bed.

 

Wilt u graag meer weten of wenst u advies voor uw scheiding van tafel en bed?

Neem dan vrijblijvend contact op met Schuerman advocaten in Rotterdam, wij kijken graag met u mee.